8 augusti 2012

Baka, baka, liten kaka och göra en potatissallad




I kväll ska vi bort igen på middag. Jag har sagt att jag ska baka en kaka och ta med en potatissallad. Nu blir det två kakor bakade för den ena innehöll konjak och jag vet inte om det funkar för värdinnan är gravid. Men det gör inget för jag gillar ju att baka och den skulle helst stå i två dagar. Så på lördag är den perfekt när det blir bjudning i Kvarnviken. Smeten till denna kaka var enormt god, så jag har höga förväntningar.

Med russin och aprikoser


Smält 100 g smör
Riv 200g mandelmassa
Vispa 2 ägg och 2 rågade dl socker riktigt pösigt vitt
Blanda 2dl vetemjöl, 1tsk vaniljsocker,
1 dl russin och 6 finhacakde aprikoser.

Blanda smöret i äggsmeten,
vänd ner mandelmassan
och blanda sist i mjölblandningen och
2msk konjak om du vill

Häll allt i en pajform (gjorde jag)
eller en form med löstagbar kant.

In i ugnen 160grader i 40-45 min


Med drottningbär (hallon och blåbär)


Riktigt lätt och snabb att göra
Vispa 2 ägg och 1,75dl strösocker pösigt
Blanda 2dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver med 200 g riven mandelmassa
Blanda ägg och mjöl blandningarna med varandra
Bred ut i en pajform
Fördela 125g hallon och 125g blåbär över kakan
(köp ica:s blandning så får du allt tillsammans direkt
om du inte har färska förstås)
Hyvla på 100g smör

In i ugnen i 175gr cirka 40 min



Potatissalladen
Gör jag med vad jag har i kylskåpet.


Rostade färskpotatisbitar
Koka potatisen, skär upp i bitar, lägg på en plåt med olja, salt och peppar
In på högsta värmen i ugnen och grill
Vinegrätt
Dijonsenap, olivolja vitlök, vitvinsvinäger, hackad lök, kapris, salt, peppar
Övriga ingredienser
Strimlad spetsig paprika, sallad, körsbärstomater, oliver, västerbottensost

Rör ihop med majonäs för kletigare konsistens.
Klippt timjan över

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar