18 november 2011

Reflektioner kring mitt jobb...

Satt på toa idag och fílosoferade kring hur det var förr (10 år sedan). Dessa tankar blev man varskodd om av de äldre lärarna när jag började jobba, så jag antar att jag hör till dem nu. Tiderna har förändrats iallafall. Jag vill inte lägga några värderingar i mina funderingar utan jag konstaterar bara läget som är och vissa delar beror ju på att jag dessutom utvecklats som pedagog.

Åtgärdsprogram skrev jag tror jag 2 stycken under mitt första år. I våras hade jag 10 åtgärdsprogram under slutet av terminen. Nu är det inga för nu måste man göra en utredning först som ska beslutas av rektor, däremot så dokumenteras stödet man ger ner på en särskild plats på nätet så föräldrarna ser vilket stöd som ges.

I matten räknade vi bara i boken, alla uppgifter, nu plockas uppgifter ut och vi arbetar med diskussioner, aktivteter, mönster, redovisningar och självbedömningar.

När vi ska någonstans gick alla elever själva, visste de inte hur de skulle ta sig dit eller hade andra problem med detta så fixade föräldrarna det. Nu fixar vi kartor, vi har följe på olika sätt. Kontaktar föräldrarna. Vid transport med cykel måste alla ha cykelhjälm, ingen hade det för 10 år sedan.

Nu skriver vi frånvaro på datorn, innan kl 15.45 ska det fyllas i för att föräldrarna ska få ta del av den direkt, för tio år sedan hade vi listor i personalrummet vi kryssade.

Förr ringde man hem och sa; ditt barn har inte gjort vad det ska, sen inget mer. Nu skriver vi skriftliga omdömen, skickar hem påminnelser, gör bedömningar på nätet så föräldrarna kan följa det direkt hur deras barn klarar sig i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar