12 maj 2011

Torsdagen den 12:e

Jepp, en mycket speciell dag. Till och med så speciell att det finns människor som gör film om den. Ja, varför inte? Det görs ju film om fredagen den 13:e.

Varför är vissa människor mer rädda under fredagen den 13:e än torsdagen den 12:e?Lite letande gav detta:

Fredagen den 13 inträffar 1-3 ggr per år. En hypotes till varför den kallas otursdag grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar. När Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid bordet. Jesus korsfästes en fredag. Därav 13 och fredag.

En annan grundar sig på att ett betydande antal ordenmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

I den nordiska mytologin berättas om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall - och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil

Men alla dessa händelser hände för så länge sedan, och det är ju händelser som förhoppnignsvis inte i morgon kommer att påverka hur dagen blir. Då är sannolikheten större att det som händer idag den 12:e kommer ha inverkan på det som händer i morgon. Så funkar jag!

En överdriven rädsla och fobi för fredagen den 13:e kallas "Paraskevidekatriafobi".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar