31 maj 2011

Myndighetsutövande ett moraliskt dilemma.

Måste få klaga lite. Jag är just nu kf för åk 9, och jag vet att de snart har sommarlov, men jisses, ni måste ju lämna in arbeten så jag kan bedöma dem. Betygen ska sättas i morgon. Just nu har jag typ 10 grupper som inte lämnat in sina redovisningar. Och de verkar inte ett dugg måna om att göra det heller. Ett moraliskt dilemma uppstår då. Hur lång tid behöver jag för att titta på redovisningen, göra en bedömning samt sätta ett betyg. Jag tror nästan den tiden har gått ut nu. Ändå sitter jag här och har inte hjärta på något vis. Och när ska människan lära sig ta ansvar för sina beslut? När den är 2 år, 10 år, 20 år, 35 år, 70 år eller aldrig. Problemet sitter kanske helt enkelt hos mig. Jag måste ta beslut som gör att människorna jag undervisar lära sig vad konsekvenser är. Dock är det så att mitt myndighetsutövande påverkar deras liv i större eller mindre grad. Kommer man inte in på gymnasiet påverkar det vääääldigt mycket. Så just nu har jag inte hjärta, jag får helt enkelt jobba arslet av mig i slutet. Medans de små människorna tar det ganska lugnt. Drömmer om framtiden, umgås med kamrater och lever livet i sommarvärmen. Ghaaaa!
När ska jag lära mig då?

2 kommentarer:

 1. Etik ock moral är en svår fråga! Vi alla är överens om att ha det, men vart går gränserna? Vem bestämmer var gränserna går?

  Tyvärr är det väl så att ibland måste man lära sig den hårda vägen, men att man själv ska vara den som "onda" är svårt att ta. Samtidigt förstår jag känslan av att det du sätter påverkar deras framtid. Det är samtidigt inte rätt mot de som faktiskt lämnat in arbetena i tid, om de som är sena har samma chanser. Vrida och vända kan man göra i all oändlighet och jag tror bara att ju mer man funderar desto mindre vettigt beslut blir det.
  Så... kör på magkänslan!!!

  Jag har ju hört rykten om att du är en grym lärare, så det du beslutar dig för kommer antagligen vara det bästa ;-)

  Kramar
  Tess

  SvaraRadera
 2. Jepp och nu är alla betyg satta. Det svåra med skolan är att eleverna har rätt att bedömas under hela terminen fram tills betygutdelning. Spelar ingen roll när arbetet kommer in, men i slutändan blir det ändå så att vi måste sätta en deadline för inlämning av arbete. Är det då 10 pers som inte lämnat in i tid kan det bli kämpigt, är de 1 person är det lättare för den som bedömer. När är den deadlinen? Det är frågan. Men nu har det gått iallafall.

  SvaraRadera