3 januari 2011

Nytt år igen...

Jag har klarat av mitt 32.e nyårsfirande. Jag bestämde mig för att börja året med en ny look. Lite med tanke på vad jag önskade mig i julklapp. ni kommer kanske ihåg bilden på frisyren med lugg. Blev inte samma frisyr helt, men den går att ändra på. På bilden nedan är den plattad. Jag kan lika gärna ha lockigt och mera rufs som på önskebilden på min önskelista.


På nyårsafton bar det av ut i spåret i Bengtsfors. Den här gången var det en helt annan upplevelse än förra gången vi åkte här. Nu hade vi fäste, och jag körde som bara den i uppförsbackarna. Ut klassning!





Hemma igen i Sannas föräldras hus på Södra vägen i Bengtsfors gjordes det blomsterdekorationer och dukningar. Lite mat förbereddes också.



Menyn:
(recept hittar ni längst ner)

Välkomstdrink
Crostini med hemgjord tapenade, räkröra, serranoskinka med färskost
Applemartini (recept Leila)



Förrätt:
Löjrom med tillbehör
Cava




Mellanrätt
Grön ärtsoppa med vitt vin
Cava

Huvudrätt
Grillad oxfilé, potatiskaka med parmesan, harricot verts, oliv och fetaostsås
Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet

Efterrätt
Vaniljglass med hemgjord chokladsås och hallonsås
Dessertvin



Tolvslaget skålades in på verandan, med utsikt över Bengtsfors. det var många som skickade upp glödande ballongen som vi såg i Thailand förra året. Det betyder lycka för dem och för oss också nu antagligen.



Nu önskar jag er en god fortsättning. 2011 blir ett fantastiskt år.

Jag har massor att se fram emot.


Recept:

Applemartini 2 drinkar:
6cl vaniljvodka~4cl äppellikör~4cl limejuice~4cl äppeljuice tropicana~2cl sockerlag~0,5st äggvita~isbitar~kanel och socker till glaskanten
Klyfta en lime, dra längs kanten på glaset och doppa sedan glaset i socker och kanel
Skaka alla ingredienser i en shaker och servera direkt.

Tapenade (rejält)
4dl svarta oliver~1/2 dl kapris~2msk timjan färsk~4vitlöksklyftor~~1msk balsamvinäger~1/2 dl matolja~grovmalen svartpeppar (ta mindre vitlök om du inte gillar vitlök mycket.)
Serranoskinka med färskost
Lägg lite färskost typ filadelfia med örter som en sträng på en serranoskinka och rulla sedan in det som en rulle.
Grön ärtsoppa.
Jag kör på känn här.
Frysta gröna ärtor~vispgrädde och creme fraiche lika delar~hönsbuljong eller fond~vitt vin~vitpeppar och salt. När det kokat upp kör du det i en mixer eller använder mixerstav. Koka och smaka av.
Oliv och fetaostsås
3dl Svarta tärnade oliver~4dl cremefraiche tomat och basilika~2dl fetaost smulad
koka upp allt, späd eventuellt med grädde.
Potatiskaka
till 8 pers: 5 bakpotatisar skalade och rivna~200g parmesan grovriven~2msk timjan~2msk körvel~2msk basilika~salt och peppar~2,5pkt bacon
klä 2 långa brödformar med bacon, blanda alla ingredienser, lägg i formarna, vik över baconkanterna över, in i ugnen 185 grader i 60 min, det är viktigt att ha en tyngd på så att kakorna pressas ihop. Svalna i 2h under press efteråt också, gärna kallt. Värm lite innan servering.
Chokladsåsen har jag tyvärr inget recept på ännu, men jag vet att den innehöll, socker och vatten som kokades upp till en sockerlag, kakao, sen klickade man i smör och blockchoklad rikligt och spädde med kaffegrädde.

5 kommentarer:

  1. Du blev ju superfin i håret! Och passar så bra i nya glajjorna!

    SvaraRadera
  2. Du är superfin i håret! Det verkar som du haft en härlig ledighet hittills. Snart ses vi igen :) Vilken härlig nyårsmeny :)

    Stor kram!

    SvaraRadera
  3. Tack Frida för ett trevligt nyår och alla andra som var med på Södra vägen. Menyn som ni hade komponerat var fantastisk. Hoppas vi ses snart igen.
    Kram Anna

    SvaraRadera
  4. Här kommer ett sent tack för en underbar nyårsfest!!! Alltid lika roligt att träffas. Vill ses snart igen... Inser dock att det är jag som är problemet till att det blir så sällan. Men snart kommer vi hem igen.

    Perfekt att du la upp recept. Har bla lovat mamma att ta reda på receptet på gröna ärtsoppan.

    Ha det bra! KRAM Rebecka

    SvaraRadera