Här nedan ser ni från vänster; moster Ingrid, (som jag trodde hette Mosteringrid när jag var liten, ha ha :)) moster Kerstin och mamma Gunvor. Jag har två mostrar till Stina och Britta. De har allihopa ärvt mormors bakkunskap och det kanske är därifrån jag också fått det. Ja jag vet inte, men gott det blir det! Morbor Hasse vet jag inte om han kan baka, men hans fru kan iallafall!

Veckans bakvärk har gått över i bakverk, Ha, ha ha! Eller så roligt var det kanske inte? Här nedan ser ni bakverken som tillverkats i helgen. Jag har redan lovat bort lite av det. Recepten bjuder jag på också
Tuttifruttikola

50kolor
75g hallon mixas och passeras
1dl torkade tranbär hackas grovt
1dl pistaschnötter7blandade nötte hackas grovt
100g smör
2dl vispgrädde
3dl strösocker
1dl ljus sirap
2msk av den passerade hallonsmeten smälts ihop och kokas till 123-124 grader, gör kulprovet på kolan
2msk av den passerade hallonsmeten smälts ihop och kokas till 123-124 grader, gör kulprovet på kolan
Blanda i nötterna i kolan och häll upp i en form som du klätt med bakplåtspapper. Höjden bör bli 2-3cm hög. låt stelna i rumstemp i 12 timmar, skär upp i bitar. (jag hade kolan i kylen ett tag då var det lättare att skära dem)
Leilas Rocky Road tryck för att hämta receptet

Nougat och nötkolakakor

25 kakor
4,5 dl vetemjöl
0,75dl strösocker
200g kallt smör
smula sönder gärna i en matberedare tillsätt sedan
1 ägg, och forma ihop till en deg.
låt degen vila i 30 min, gör under tiden iordning kolasåsen
200g blandade nötter
150g smör
1dl vispgrädde
1dl muskovadosocker
1dl ljussirap
kokas ihop och tillsätt nötterna, se till att det inte svalnar efteråt för då skiras smeten.
tryck ut degen i formar, gärna aluminium och grädda i ugnen 175 grader i 17 min
lägg på en liten nougatbit när du tar ut kakorna ur ugnen 100g ska räcka till alla kakorna, lägg sedan på lite kolasmet. Låt svalna och förvara dem i kylen eller frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar