14 november 2010

Från bakvärk till bakverk

Måste nog ändå säga att jag är en jäkel på att baka och faktiskt laga mat också. Fick till och med erbjudandet att få vara med i TV-programmet "halv åtta hos mig", med inspelningsstart i morgon. Tyvärr var jag tvungen att säga nej eftersom mitt hem är fullt av flyttkartonger och jag har fullt upp denna veckan och nästa. Men nästa år då ska jag vara med om jag får erbjudandet, då ska jag briljera har jag tänkt :D! Vart kommer dessa kunskaper ifrån då, tja från Mormor kanske?

Här nedan ser ni från vänster; moster Ingrid, (som jag trodde hette Mosteringrid när jag var liten, ha ha :)) moster Kerstin och mamma Gunvor. Jag har två mostrar till Stina och Britta. De har allihopa ärvt mormors bakkunskap och det kanske är därifrån jag också fått det. Ja jag vet inte, men gott det blir det! Morbor Hasse vet jag inte om han kan baka, men hans fru kan iallafall!


Veckans bakvärk har gått över i bakverk, Ha, ha ha! Eller så roligt var det kanske inte? Här nedan ser ni bakverken som tillverkats i helgen. Jag har redan lovat bort lite av det. Recepten bjuder jag på också


Tuttifruttikola


50kolor
75g hallon mixas och passeras

1dl torkade tranbär hackas grovt
1dl pistaschnötter7blandade nötte hackas grovt

100g smör
2dl vispgrädde
3dl strösocker
1dl ljus sirap
2msk av den passerade hallonsmeten smälts ihop och kokas till 123-124 grader, gör kulprovet på kolan

Blanda i nötterna i kolan och häll upp i en form som du klätt med bakplåtspapper. Höjden bör bli 2-3cm hög. låt stelna i rumstemp i 12 timmar, skär upp i bitar. (jag hade kolan i kylen ett tag då var det lättare att skära dem)


Leilas Rocky Road tryck för att hämta receptet


Nougat och nötkolakakor

25 kakor
4,5 dl vetemjöl
0,75dl strösocker
200g kallt smör
smula sönder gärna i en matberedare tillsätt sedan
1 ägg, och forma ihop till en deg.

låt degen vila i 30 min, gör under tiden iordning kolasåsen

200g blandade nötter
150g smör
1dl vispgrädde
1dl muskovadosocker
1dl ljussirap
kokas ihop och tillsätt nötterna, se till att det inte svalnar efteråt för då skiras smeten.

tryck ut degen i formar, gärna aluminium och grädda i ugnen 175 grader i 17 min

lägg på en liten nougatbit när du tar ut kakorna ur ugnen 100g ska räcka till alla kakorna, lägg sedan på lite kolasmet. Låt svalna och förvara dem i kylen eller frysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar